Mobilne systemy POS dla food trucków i ruchomych punktów gastronomicznych

Idea street-food jest dla Polaków wciąż stosunkowo nowa. Szybko okazało się, że konsumenci doceniają zjedzenie czegoś bardziej wyszukanego niż frytki […]

System POS dla gastronomii

Idea street-food jest dla Polaków wciąż stosunkowo nowa. Szybko okazało się, że konsumenci doceniają zjedzenie czegoś bardziej wyszukanego niż frytki i zapiekanki, kiedy po prostu spieszą się i nie mają czasu zajrzeć do restauracji. Przedsiębiorcy chcący spróbować swoich sił w prowadzeniu foodtrucka, na pewno oszczędzą na wynajmie lokalu. Prędzej czy później będą jednak musieli zainwestować w system pos dla gastronomii. W zasadzie warto zrobić to “prędzej” niż później.

System pos dla gastronomii – co to jest?

Z wizyt w restauracjach na pewno znasz dotykowe ekrany, na które kelner nabija zamówienia i przy których rozlicza płatność. To właśnie system POS dla gastronomii – połączenie urządzenia komputerowego (ekran), fiskalnego (zazwyczaj drukarka fiskalna) oraz dedykowanego oprogramowania. W skład systemu mogą wejść także skanery, tablety, smartfony, boniarki, terminale płatnicze czy przywoływacze. Wszystko zależy od potrzeb lokalu.

Systemy POS umożliwiają obsługę nie tylko funkcji podatkowych (wydawanie paragonów, rozliczanie VAT), ale także tych dedykowanych gastronomii. Urządzenie fiskalne działające samodzielne nie da Ci wglądu w szczegółowe raporty, stany magazynowe i rentowność produktów, obsługę dostaw na wynos, szybką zmianę cenników, czy menu. System POS dla gastronomii sprosta wszystkim tym wymaganiom.

Kasa fiskalna dla foodtrucka – czy jest potrzebna?

Dlaczego w system pos dla gastronomii warto zainwestować jak najszybciej? Tak jak wspomnieliśmy, jednym z jego elementów jest urządzenie do ewidencji sprzedaży. Nie ma sensu kupować najpierw kasy lub drukarki fiskalnej, nie uwzględniając ich przyszłej możliwości współpracy z oprogramowaniem gastronomicznym. Dlatego decydując się na zakup drukarki fiskalnej, myśl od razu o stworzeniu POSa.

Niestety, ale w branży gastronomicznej trzeba zakupić kasę lub drukarkę fiskalną. Nie jest ona potrzebna od pierwszego dnia sprzedaży (tak jak w przypadku lokali stacjonarnych), ale będzie konieczna po przekroczeniu limitu obrotu 20 000 zł netto w danym roku podatkowym. Zwolnienie to obowiązuje na mocy Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 listopada 2023 roku. Chodzi konkretnie o § 4. 1. 2) i). Zapis ten zobowiązuje do posiadania kasy fiskalnej wyłącznie stacjonarne placówki gastronomiczne. Drogą dedukcji trzeba uznać, że mobilne food-trucki jak najbardziej mogą użyć zwolnienia ze względu na limit obrotu.

Nasze doświadczenie wskazuje jednak, że w przypadku gastronomii limit ten zostanie przekroczony dość szybko. Masz wtedy dwa miesiące na zainstalowanie urządzenia fiskalnego. Doskonałym wyborem jest tu oczywiście system POS dla gastronomii. Ale jaki wybrać?

Systemy POS

Posnet Vero – najlepszy mini – system POS dla gastronomii

Wybór urządzeń jest w tym momencie tak duży, że może przyprawiać o zawrót głowy. Dlatego warto skierować wzrok w stronę innowacji! W ostatnim czasie rynek zawojowały urządzenia SAIO (System All In One). Jednym z nich jest mini – system POS dla gastronomii o nazwie Vero.

Posnet Vero ma wiele zalet, które czynią to urządzenie idealnym dla food trucka. Przede wszystkim jest malutkie (26,6 x 10,4 x 25 cm), zyskasz więc więcej tak cennej przestrzeni. Po drugie decydując się za Vero, zyskujesz aż 3 w jednym – drukarkę fiskalną, aplikację sprzedażową oraz platformę POS. Co więcej, płacisz tylko za drukarkę fiskalną, a resztę wynajmujesz. To zdecydowanie tańsza opcja niż każdy system POS dla gastronomii z najniższej półki cenowej!

Wynajem ma także inną zaletę. Gdyby zepsuł się tablet, będący integralną częścią urządzenia, po stronie producenta leży naprawa. To samo dotyczy np. zasilania. Trzeba także wspomnieć, że Posnet Vero to urządzenie w 100% wyprodukowane w Polsce przez Posnet. Daje to pewność, że będzie działać stabilnie przez długie lata.

System POS dla gastronomii taki jak Vero, obsługujesz dotykowo – załapiesz wszystkie funkcje w 5 minut. Co więcej, do Vero instalujemy popularny system gastronomiczny GoPOS, który da Ci możliwość przyjmowania zamówień w 3 kliknięciach, a także obsługę cenników, zniżek czy napiwków. Zwiększysz też kontrolę nad dostępnością i rentownością produktów, czy dostawami. Chcesz wiedzieć, jak radzi sobie Twój biznes? Zerknij do przejrzystych raportów i statystyk.

Mobilne systemy POS dla food trucków i ruchomych punktów gastronomicznych

System POS dla gastronomii – sprawdź Elzab T10

Innym produktem typu SAIO jest Elzab T10. Urządzenie to jest podobne w wyglądzie do Vero, jest równie niewielkie i tak samo intuicyjne w obsłudze, dzięki dotykowemu tabletowi. Zapłacisz jednak za nie więcej, więc jest to na pewno większy jednorazowy wydatek dla budżetu Twojej firmy.

Jakie zalety ma system POS dla gastronomii oparty o Elzab T10? Zaletą jest na pewno przejrzysty, kolorowy interfejs. Poza tym na Elzab T10 możemy zainstalować każde obecnie dostępne na rynku oprogramowanie. My zawsze polecamy program Dotykačka, ponieważ posiada najlepsze i niezawodne wsparcie techniczne – co jest ważne, szczególnie dla początkujących przedsiębiorców. Co więcej, Dotykačka to aż 50 funkcji w standardzie i bardzo prosta obsługa.

Tak jak i Vero, tak samo T10 wraz z odpowiednim oprogramowaniem daje Ci dostęp do raportów i statystyk, które wykorzystasz w rozwoju swojego biznesu. Jest to jedna z największych korzyści, jakie daje system POS dla gastronomii. Dostęp ten ma postać zdalną, właściwie z każdego miejsca na świecie. Dokładnie wiesz, co się sprzedaje, w jakich porach, albo czego brakuje na Twoim zapleczu. Biznes prowadzony bez oparcia w statystykach, to tylko strzelanie na ślepo. Z Elzab T10 możesz podejmować świadome decyzje w kierunku rozwoju.

Oczywiście, w naszym e-sklepie znaleźć można inne systemy POS dla gastronomii. Trzeba jednak podkreślić, że w tym momencie Posnet Vero i Elzab T10 to konkurenci nie do pobicia, jeśli chodzi o ergonomiczność i łatwość obsługi w tak ograniczonej przestrzeni, jaką jest wnętrze food-trucka. Przemawia za nimi nie tylko niewielki rozmiar i intuicyjność, ale także niewygórowana cena oraz możliwość zainstalowania najlepszych programów gastronomicznych. Jeśli nie wiesz, która z opcji jest dla Ciebie lepsze, zgłoś się do nas! Systemy POS dla gastronomii to nasz konik. 🙂

Skontaktuj się z nami!

wróć do bazy wiedzy